Informatie over slapen

Geplaatst op

Experts zijn het met elkaar eens; als je bij je volle positieven en in een goede stemming, creatief en de hele dag vol energie wil zijn, moet je tenminste een derde van je leven slapen. Voor de gemiddelde persoon betekent, dat je ongeveer 24 jaar in bed ligt!

SLAAP IS GEEN LUXE, HET IS EEN NOODZAAK!
Het slaapproces, als u het tenminste voldoende tijd geeft en de juiste omstandigheden, zal nieuwe energie geven.
Het hersteld, verjongd en voorziet je lichaam en hersens van nieuwe energie. Het derde deel van je leven dat je moet slapen heeft een doorslaggevend effect op de andere twee derden van je leven.

Een goede en gezonde slaap verbeterd o.a.:

  • Energie
  • Stemming
  • Geheugencapaciteit
  • Creativiteit
  • Reactievermogen
  • Denkvermogen
  • Gezondheid
  • Alertheid
  • Prestatie

Diverse activiteiten van het slapende brein spelen een belangrijke rol in het reguleren van de lichaamsfuncties (waaronder b.v. je immuunsysteem), het laadt je lichaam weer op en verscherpt de denkprocessen als je wakker bent. Wetenschappers denken dat dromen je problemen van overdag helpt te verwerken. Daarom is het zo belangrijk om de juiste hoeveelheid, maar juist ook goede en gezonde slaap te krijgen.

HOE SLAAPT U BETER?
Zorg dat u voldoende slaap krijgt! De één kan met wat minder slaap toe en de ander heeft meer nodig. Zorg dat u voor uzelf vaststelt hoeveel slaap u eigenlijk nodig heeft waarbij u uitgerust opstaat en u overdag prettig voelt. Probeer zoveel mogelijk het gemiddelde van 8 uur per etmaal slaap te halen. Zorg voor een regelmatig slaapritme!

Ieder mens heeft een interne klok. Probeer zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en wakker te worden voordat de wekker gaat, ook in het weekend. Binnen zes weken loopt uw biologische klok gelijk met uw slaapritme. Probeer geen slaap in te halen in het weekend. Door langer te blijven liggen heeft u waarschijnlijk problemen om op de gebruikelijke tijd in slaap te vallen en als ‘s maandags ‘s morgens de wekker gaat heeft u het gevoel dat u niet uitgeslapen bent. Slaap aan één stuk door!

Als u uw slaap verkwikkend wil laten werken is het van belang dat uw slaap ononderbroken is. Verstoorde slaap tijdens de nacht maakt u overdag suffig. Zes uur aan een stuk doorslapen is beter dan acht uur slaap in delen. Als u uw slaap beperkt tot wat uw lichaam nodig heeft, en niet langer in bed blijft, zal dit uw slaap dieper maken. Zorg voor regelmaat en doe zo min mogelijk dutjes overdag.

Vaak ontkomt u er in deze drukke maatschappij niet aan een aantal uren slaap in te moeten leveren. Maar op den duur voelt u dit toch. Want slaaptekort telt op. Een week lang een uur slaap per etmaal te weinig heeft hetzelfde effect als 24 uur achter elkaar opblijven. U wordt steeds slaperiger naarmate de dag vordert. Daarom moet slaaptekort ingehaald worden. Dit doet u het beste door vroeger naar bed te gaan in plaats van langer te blijven liggen. Zorg dat u zo snel mogelijk weer in uw oude slaapritme terug komt.

RUGPROBLEMEN
Tijdens de slaap legt u dan ook de basis voor een goede gezondheid. Slapen is net als eten en drinken. U kunt niet zonder. Het is een primaire behoefte waar uw lichaam om vraagt. Verstoring van uw slaapritme en een verkeerde slaaphouding kunnen daarom een ernstige invloed op uw gezondheid hebben. Concentratie stoornissen, prikkelbaarheid en stijve spieren zijn het gevolg. Maar ook rugklachten zijn in veel gevallen terug te voeren op een verkeerde slaaphouding. Reden genoeg om zeer veel aandacht te geven aan de juiste lighouding op uw slaapsysteem, zodat uw rug en uw wervelkolom in conditie blijven en rugklachten worden voorkomen. Voorkomende rugproblemen zijn; lage rugpijn, hernia, ischias, fybromyalgie.

Veel van deze klachten kunnen door een nieuw matras niet worden genezen, maar een nieuw matras kan er wel voor zorgen dat de pijn wordt verzacht.

De wervelkolom is de steunpilaar van het menselijk lichaam. Om het geheel flexibel te maken bestaat deze uit en aantal wervels met een vaste vorm. Deze wervels scharnieren ten opzichte van elkaar d.m.v. de zogenaamde tussen wervelschijven. De wervelkolom geeft dus vorm en stevigheid aan uw lichaam. De natuurlijke s-vorm van de wervelkolom is nodig om de schokken van bijvoorbeeld lopen op te kunnen vangen. Zou de wervelkolom recht zijn, dan zou elke stap als een mokerslag naar uw hoofd worden doorgegeven. Door de wervelkolom loopt tevens het ruggenmerg, met de zenuwbanen die de belangrijkste informatiedragers van uw lichaam zijn. De wervelkolom is dus tevens een stevige bescherming van dit kwetsbare stelsel. De vertakkingen van de zenuwbanen naar de verschillende regio’s in het lichaam bevinden zich tussen de wervels.

Om de wervelkolom beweeglijk te maken bevinden zich tussen de wervels de zogenaamde tussenwervelschijven. Deze zijn te vergelijken met sponsachtige kussentjes waarin in het midden zich een kern, de nucleus, van harder rubberachtig materiaal bevindt. Deze nucleus is het draaipunt van de verschillende wervels. De tussenwervelschijf bestaat verder uit een geleiachtig materiaal. Door het eigen lichaamsgewicht en de opgevangen schokken, wordt overdag een deel van dit materiaal uit de schijf geperst. U bent daardoor ‘s avonds 1 á 1,5 cm korter. Tijdens de nachtrust dient de verloren hoeveelheid materiaal weer aangevuld te worden. Door tijdens de nachtrust te draaien en te keren, krijgt door de blaasbalgwerking van deze beweging de tussenwervelschijf weer zijn oude volume. Normaal draait u zich zo’n 30 maal per nacht.

TIPS VOOR HET AANSCHAFFEN VAN EEN HOOFDKUSSEN
Het kussen is één van de moeilijkste en persoonlijkste onderdelen bij de keuze van een bed.
Met het kussen wordt de stand van hoofd en nek vastgesteld en wordt de mate van fixeren van het hoofd gekozen. Het is belangrijk dat de matras al gekozen is, omdat het samenspel tussen kussen matras van invloed is op wat u voelt.
Een kussen heeft meerdere functies. In de eerste plaats dient hij het hoofd te ondersteunen. Daarnaast moet een kussen bijdragen aan zowel de warmte-isolatie als de ventilatie.

Voorgevormd of opschudkussen?
Er bestaat tegenwoordig een enorme variëteit aan kussens; van het klassieke ‘opschudkussen’ tot het voorgevormde kussen.
Bij donzen en synthetische kussens zakt het hoofd weg in het kussen. Dat geeft een wat warmer gevoel, maar ook minder ventilatie. Donzen kussens bestaan meestal uit een combinatie van dons (kleine zachte veren) en veren. Hoe meer dons, hoe zachter het kussen.
Bij voorgevormde kussens (meestal van nasa traagschuim of latex) ligt het hoofd er meer op dan in. Dat geeft een betere ventilatie en daardoor een koeler gevoel.

Tip: Let er ook op of u het kussen kunt wassen!

Geplaatst in Geen categorie

De keurmerken en certificaten

Matrassenfabriek in Zwanenburg

Kom langs in
onze showroom

© Copyright
2024
DeFabriekswinkel.nl
Powered by iClicks